Kapat
Üyelik
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
İçerik Menü

Ustadan Dersler

i-ilk-cikolata.jpg (18 KB)
''Bildiğiniz İlk Çikolata''1847'de
1730’larda makinelerin kullanıma başlanmasıyla seri üretime geçildi ve çikolata pahalı bir besin olmaktan çıkmıştı. 1828’de Hollandalı kimyager Conrad J. Van Houten, kakao presini (Dutch Process) icat ederek kakao yağını özünden (liköründen) ayrıştırmayı başardı. Van Houten böylelikle modern çikolatanın şeklini almasına büyük katkıda bulundu. Yenmesi için imal edilen ilk çikolata ise 1847’de Joseph Fry isimli bir İngiliz tarafından üretildi. 1875’te İsviçreli Daniel Peter sekiz yıllık bir çabanın ardından çikolatanın özüne yoğunlaştırılmış süt katmanın yolunu bularak bugünkü sütlü çikolatanın babası oldu.


i-cikolata-avrupada1.jpg (28 KB)
Çikolata Avrupada
Avrupalıların çikolata ile tanışması ise Kristof Kolomb’un keşif çalışmaları sırasında olmuştur. İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés’in , 16. yüzyılda Orta Amerika’ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflere sunar. Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlamasını öğretirler. Dominikli rahiplerin kıtadan Kral Philip’e getirdikleri hediyeler arasında içilmeye hazır çikolata da vardı ve böylece yaşlı kıta çikolatayla tanışmış oldu. 80 yıl sonra, İngiltere’de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı. Böylece katı çikolata satan “çikolata evleri” bütün Avrupa’ya yayıldı. 1700’lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladılar.

i-degerli-cekirdekler.jpg (21 KB)
Değerli Çekirdekler
Eski Amerika uygarlıklarından Mayalar’dan önce Olmecler’in kakao ağaçlarından yararlandıkları biliniyor. “Kakao” kelimesi Olmec dilinden gelmekte. Mayalar ise kakaoya ilahi bir anlam yükledi. Kakao ağacının bilimsel ismi “Theobroma Cacao” da “Tanrıların Yiyeceği” anlamına gelir. M.S. 600 yılında, Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar. Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu. Çikolata, Aztekler zamanında çok popüler olmuş ve toplumun elit kesiminin içtiği bir içecek haline gelmişti. Sadece yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu.

i-cikolatanin-faydalari.jpg (21 KB)
Çikolatanın Faydaları
Kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır gibi mineraller içeren çikolata, kanser ve kalp hastalıklarından korunmada olumlu etkiye sahip. Kalbinizle Dost Alman İnsan Beslenmesi Enstitüsü tarafından yaklaşık 19 bin yetişkinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesiyle yapılan araştırmada, her gün 7.5 gram çikolata yiyenlerin tansiyonunun daha düşük olduğu, bu kişilerde kalp krizi ve felç riskinin yüzde 39 daha az olduğu tespit edilmiştir. Çikolata Mutlu Eder Çikolata phenethylamine (PEA) içermektedir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salınmasını tetikler, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlamaktadır. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir. Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetir, mutluluk verir, beynin endorfin salgılamasına neden olur. Bu salgı, mutluluk duymamızı sağlar. İçindeki Yağı ve Şekeri Unutmayın Sonuç olarak, birçok faydasının yanında çikolatanın yağ ve şeker içeriğinin de yüksek olduğu unutulmamalı. Bu nedenle günlük beslenme içerisinde dikkatli tüketilmesi gerekmekte ve kakao içeriği yüksek olan çikolata çeşitleri tercih edilmelidir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.